Calvados – co to za trunek i jak go pić?

Calvados to wciąż niezbyt znany i popularny trunek, który stanowi ciekawą propozycję w świecie mocnych alkoholi. To idealna opcja zwłaszcza dla tych, którym znudziły standardowe opcje. Co warto wiedzieć o tym wytwarzanym z jabłek napoju? 

Calvados – podstawowe informacje

To napój alkoholowy z jabłek destylowany dwukrotnie metodą alembikową lub kolumnową, a następnie przelewany do dębowych beczek. Abyśmy mogli nazwać alkohol calvadosem, w beczce musi spędzić okres przynajmniej 2,5 roku. Wtedy, podczas leżakowania, jego smak i aromat nabierają głębi i złożoności, przez co starszy wiekiem calvados wyróżnia się bardziej złożonym, wielopoziomowym smakiem.

Trunek butelkuje się zwykle w mocy mieszczącej się w przedziale między 40 a 50% ABV. Co ciekawe, na chwilę obecną eksportuje się ponad 50% produkcji calvadosu. Istnieje aż 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, z których można wyprodukować ten destylat, przez co może on prezentować bardzo różne profile smakowe. Co więcej, podczas procesu produkcji można używać techniki pojedynczej lub podwójnej destylacji, co znacznie wpływa na jego smak.

Calvados to ciekawy alkohol wytwarzany z jabłek

Calvados – jak pić?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że ten rodzaj alkoholu przedstawia bardzo różne profile smakowe; możemy podawać go więc na wiele sposobów. Jednakże, pomimo wyraźnych różnic między poszczególnymi butelkami, calvadosy mają pewien wspólny mianownik. Trunek ten charakteryzuje się mocno jabłkowym posmakiem, przez co często kojarzy się z szarlotką. Przeważnie ma on profil smakowy wyróżniający się akcentami dojrzałych owoców i przypraw.

Calvados z powodzeniem można pić jako aperitif, aby zaostrzyć apetyt przed posiłkiem. Inną opcją jest spożywanie go podczas i po jedzeniu. Calvados podajemy w kieliszku w kształcie tulipana i w temperaturze pokojowej; taki właśnie kształt jest najlepszy do skoncentrowania jego aromatu. Dodatkowo szkło powinno być niewielkich rozmiarów i mieć lekko wydłużoną nóżkę; mile widziana będzie także specjalna przykrywka.

Calvados – gdzie kupić?

Mimo że calvados wciąż nie cieszy się tak dużą popularnością, jak na przykład whisky czy wina, można kupić go w coraz większej liczbie sklepów. Przy zakupie należy pamiętać, że calvadosem legalnie nazywać można jedynie alkohol wyprodukowany w regionie Normandii we Francji. Tylko takie butelki będą oryginalne.

Napój możemy kupić w sklepach stacjonarnych, ale także w sklepach internetowych. Sporo praktycznej wiedzy o calvadosach wytwarzanych na bazie wysokiej klasy składników przeczytasz na: https://krest.pl/pl/calvados.

Drinki z calvadosem

Cena calvadosu – na jakie wydatki musisz się przygotować?

Ceny calvadosów mogą być bardzo różne – wszystko będzie zależeć od renomy marki oraz wieku trunku. Na butelkach znajdziesz etykiety stworzone na bazie prostego systemu: Young oznacza calvados starzony przez przynajmniej 2 lata, Reserve – okres minimum 3 lat, Vieille Reserve – co najmniej 4 lata, a wersja Extra spędziła w beczce powyżej 6 lat (zwykle 10-15 lat). 

W zależności od marki i wieku, za calvados możemy zapłacić zwykle od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych. Wersje młodsze i tańsze będą prezentowały mniejszą złożoność smaków. Z kolei bardziej doświadczeni gracze na zadowalającą ich propozycję będą musieli przeznaczyć nieco wyższą kwotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *